torsdag 30 november 2017

Julhjälpen


I samband med temat barns olika uppväxtvillkor tycker vi att det kan vara värt att informera om julhjälpen som hjälper barnfamiljer med julklappar och julmat.
Den julhjälp vi har erfarenhet av är julhjälpen i Skaraborg men det finns på fler platser i landet. Du kan gå in på deras facebooksida om du vill läsa mera eller hjälpa!

måndag 20 november 2017

Barn och ungas uppväxtvillkor

Vi har läst boken Kriget är slut som är skriven av Morgan Alling, detta är våra tankar;

Klassrummet är ett minisamhälle med olika individer och uppväxtförhållanden, att vara den nya som kliver in efter att ha bytt skola flertalet gånger som Morgan gör är tufft. Det är lättare att anpassa sig till den stora gruppen och på så sätt inte sticka ut. Som en del av gruppen märks man oftast mindre och kan klara sig från både jobbiga frågor och kränkningar. Man borde kunna vara sig själv i skolan, en del elever vill eller vågar inte dela med sig av sin verklighet utan gör allt för att smälta in.

Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. -Barnkonventionen.

Som lärare är det viktigt att göra sitt bästa för att se alla elever. När en ny elev kommer till klassen har läraren ett ansvar i att det blir så bra som möjligt. Genom att ha förberett redan innan den första dagen med plats i korridor och klassrum och matsal. Kanske kan man be andra elever visa den nya runt och se till att hen kommer med i olika rastaktiviteter. En enkel fråga som, hur mår du idag? Eller lägga märke till om eleven har ett speciellt intresse kan vara en öppning till att eleven vågar dela med sig av sitt liv.

Varje barn har rätt till utbildning.- Barnkonventionen

Många elever lever med skräcken att någon ska upptäcka vilka de verkligen är i skolan. Var kommer denna press att passa in ifrån? Hur “hittade Morgan sig själv” och när. Var det teatern som hjälpte honom eller tog det flera år att hitta vem han var? Det finns en oro och en fara i att hela tiden ändra sig för att passa in.

måndag 13 november 2017

Presentation av vår studiegrupp och om våra förväntningar


Hej! Jag heter Mikael, 43 år gammal och bor i Vara/ Lidköping. Jag har jobbat 23 år med ljud och installationer av ljud, bild och teknik som egen företagare. Jobbade alldeles för mycket och valde att byta bana och började som resurs i Lidköpings kommun under 6 mån. Älskar att jobba med människor och valde därför att söka till Grundlärarprogrammet 4-6. Är sambo och har 2 underbara styvbarn. Läser via Campus i Lidköping och stormtrivs.

Hej, jag heter Johanna Granholm, fyllde nyligen 30 år, bor i Nyköping med min man och tre barn. Jag gick natur-samhällsprogram på gymnasiet men började direkt efter studenten att arbeta inom äldreomsorgen, utbildade mig under tiden jag arbetade och var föräldraledig till undersköterska. Har jobbat inom äldreomsorgen och personlig assistans i alla år men kände alltmer efter åren gick att jag vill göra någonting annat. Jag vill vara en som gör skillnad i barns liv, som lär barn kunskap för livet och brinner för att alla ska bli sedda så att läsa till grundlärare känns så rätt. Läser grundlärare fk-3 vid lärcentra här i Nyköping och ser fram emot resten av utbildningen och framtiden som lärare!

Hej allihopa.
Jag heter Cassandra, 26 år gammal för det mesta eftersom jag ibland glömmer och måste kolla facebook för att se om åldern stämmer. Jag är student vid Karlstads universitet på distans och när jag blir stor ska jag bli lärare för årskurserna 4-6. Denna terminen är min första, det är en ny värld. Jag är först i min familj att läsa på ett universitet men jag trivs och utbildningen är spännande och ibland lite läskig men så ska det vara när man utbildar sig till att få världens bästa jobb.
                  Jag har tidigare arbetat i skolan som vikarie i Boden där solen aldrig ler som de säger där uppe i norr eller som man kan säga nu i november, winter is coming. Skolorna i boden var bra och jag saknar arbetet nu när jag flyttat till varmare breddgrader (Västra Götaland). Jag vill främst arbeta som lärare för att kunna göra skillnad i elevernas liv och se dem växa. Barnen är det bästa vi har vilket innebär att de förtjänar det bästa.

Hej,
Jag heter Mikaela Stenegren, 28 år gammal, från Bengtsfors. Innan jag valde att snurra in på banan till att bli F-3 lärare, så arbetade jag som målare. Eftersom jag själv har fyra små barn i åldrarna ett till åtta, så kändes valet att byta riktning naturligt. Från ett yrke grundat på mitt intresse av måleri och skapande till ett yrke som snarare är ett kall, och en möjlighet att forma små barn till bra personer med fina värderingar.

Hej! Jag Heter Hannah Darius, 36 år gammal från Falköping där jag bor med man och tre barn. Jag gick ekonomisk inriktning på gymnasiet, utbildade mig sedan till florist med en tanke om att ha egen butik någon dag. Efter några år i blomsterbranschen hamnade jag dock på ett callcenter där jag tog emot färdtjänst och sjukrese-bokningar. Men min kreativa sida blev med tiden rastlös och jag hamnade åter i blomsterbutik, och sedan vidare till färgfackhandeln där jag de senaste åren har sålt tapeter, färg, klinker och golv. Under min sista föräldraledighet växte en tanke om personlig utveckling fram. Skolans värld lockade mig och jag  fick ett vikariat som resurs. Jag sa upp mig, Chansade. Och älskade det! Så här är jag nu.. Blivande lärare F-3.

Hej!
Jocke heter jag, är 35 år gammal och bor i Gnesta. För tio år sedan åkte jag till USA som aupair, där bodde och jobbade jag hos en fantastisk familj med tre barn. En av dessa tre barn föddes med flera medicinska utmaningar och utreddes senare och fick diagnosen barn med autism. Efter 1,5 år i USA så insåg jag att jag hittat det jag ska hålla på med. När jag kom hem började jag arbeta i grundsärskolan och har gjort det sedan dess. Nu är jag tillbaka i skolbänken och ser fram emot att lära mig så mycket som möjligt.



Förväntningar på kursen

Vi är en studiegrupp som läser till grundlärare via Karlstad universitet, vi är från olika lärcentra runt om i mellansverige. Vi läser nu kursen Den lärande eleven och på denna blogg kommer vi ha olika gruppuppgifter som kommer läggas ut här, bland annat en auskultation och seriestrippar om en situation om auskultationen. Det kommer ett nytt blogginlägg varje vecka om olika uppgifter vi har i vår studiegrupp.
Våra förväntningar är att vi  får en grund inför kommande kurser och arbetslivet i konsten att lära ut på ett pedagogiskt och didaktiskt sätt. Om att få teorier hur vi ska fortsätta möta eleverna i lärsituationer. Lära oss använda den nya tekniken, att lära oss dokumentera på olika plattformar. Att lära sig vad auskultera innebär, använda den kunskapen och överföra den till vårt egna lärande. Vi får fler perspektiv än enbart från vår lärcentra och får öva oss på att samarbeta med nya konstellationer.